مازوت چقدر در آلودگی هوای تهران نقش دارد؟

تشدید آلودگی هوای تهران در فصل سرد موضوع تازه‌ای نیست اما بروز این وضعیت در روزهای که محدودیت‌های کرونایی منجربه کاهش ترددخودروها نیز شده، ابهاماتی را درباره علت آن و استفاده از مازوت ایجاد کرده است.

381 بازدید / دوشنبه 15 دی 1399 / دسته بندی : اخبار / منبع : https://www.mashreghnews.ir/

به گزارش مشرق، طی روزهای اخیر به‌خصوص در شرایطی که هوای شهرهای کشور، به ویژه هوای کلانشهر تهران روزبه‌روز سردتر می‌شود، غالبا این تصور وجود دارد که پدیده‌ای به نام "اینورژن" یا "وارونگی دما" در میزان آلودگی هوای تهران طی سالجاری و هفته‌های اخیر تأثیرگذار بوده است.

**اینورژن یا وارونگی دما چیست؟

وارونگی دما یا وارونگی گرمایی یا "اینورژن" به پدیده‌ای گفته می‌شود که در آن برخلاف حالت طبیعی، با افزایش ارتفاع، دما نیز زیاد می‌شود و در این شرایط درجه حرارت پائین جو، کمتر از طبقه فوقانی است، بنابراین وارونگی دما معمولاً باعث به دام افتادن آلودگی هوا در ارتفاع نزدیک زمین می‌شود.

البته در کنار بررسی علل آلودگی هوای تهران از جمله وقوع پدیده "وارونگی دما"، سوخت خودروهای بنزینی و گازوئیلی را نیز به عنوان عوامل متحرک و تأیرگذار در آلودگی هوای کلانشهرها و به‌ویژه تهران مطرح می‌کنند، به طوری که  بهزاد اشجعی دبیر کمیته فنی صدور مجوزهای زیست‌محیطی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه محیط زیست خبرگزاری تسنیم یکی از علل آلودگی هوای تهران را ناشی از کیفیت سوخت و نیز کیفیت خودروهای تولید داخل عنوان و اظهار کرد: خودروهای ساخت داخل باید حتماً در راستای کاهش آلودگی هوای شهرهای کشور، به‌خصوص کلانشهرها، استاندارد یورو ۵ را داشته باشند و در تولید محصول، این استاندارد را رعایت کنند.

معاون مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: نیروگاه‌های اطراف تهران به هیچ عنوان از سوخت مازوت استفاده نکرده‌اند و این نیروگاه‌ها در سال جاری از سوخت مایع استفاده می‌کنند.

همچنین از طرف دیگر، گل‌علیزده معتقد است که اتوبوس‌های فرسوده، سهمی ۶۰ درصدی در میزان آلودگی هوای تهران دارند و سهمی ۱۰ درصدی نیز برای خودروهای فرسوده در این باره قائل شده است.

شواهدی وجود دارد که نمی‌توان به طور قطع استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه‌های کشور به‌خصوص در نیروگاه‌ها و کارخانه‌های اطراف تهران را به صراحت رد کرد، از جمله اینکه عیسی کلانتری؛ رئیس سازمان حفاظت محیط زیست چندی پیش گفته بود که "به دلیل تحریم‌ها، برخی نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها به دلیل پُر بودن انبارها، چاره‌ای برای استفاده از سوخت مازوت ندارند".

اما بلافاصله پس از این اظهارات کلانتری، مهدی اسماعیلی سخنگو و رئیس روابط عمومی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، با رد این اظهارات کلانتری درباره مصرف مازوت در نیروگاه‌ها و پالایشگاهای کشور گفته بود که  "به دلیل مصرف بالای گاز در کشور و عدم امکان تأمین گاز کافی برای نیروگاه‌ها، بنا به دستور مراجع ذیصلاح از فرآورده های مایع نظیر گازوییل و مازوت به عنوان سوخت استفاده می شود و هیچ ارتباطی به پر بودن انبارهای ذخیره نفت کوره (مازوت) ندارد".